Naar Quetzaltenango

Door: Ron

Blijf op de hoogte en volg Ron en Tineke

04 Maart 2017 | Guatemala, Quetzaltenango

Guatemala City, 2 maart 2017

Er heerst een gezapig sfeertje in het hostel. Een paar jonge vrouwen ontbijten. Tineke is druk doende met de voorbereiding voor ons vertrek vandaag. De hostelier informeert de vrouwen luidruchtig over Guatemalazaken. Het is niet te volgen. Een mengeling van Frans, Spaans en Engels. Kleine priemende verschrikte ogen kijken me aan als hij zegt, dat de bevolking van Guatemala in twintig jaar is verdubbeld van 8 naar 16 miljoen mensen. Wat hij ermee bedoelt laat zich raden! Hier binnen is het in ieder geval goed. Naast me giet de hosteliersvrouw water in de vele potten, pannen, bakken met planten in het impluvium. De binnenplaatsen zijn open en de schuine daken zijn naar binnen gericht om het hemelwater op te vangen. Het zegt veel over de schaarste van water. De plantengroei in het impluvium is weelderig. Een verademing tussen al het beton van de straat. Haar stem is zangerig en warm. Het doet iets met mij. Boven mij zoeken klimplanten tussen de hoge muren naar de zon. Af en toe komt een kolibrie, een hermit, bloemen bezoeken. Altijd weer een een spannend moment. Een hevige rokershoest van de hostelier verstoort de stilte. Een dissonant. Straks gaan we Guatemala City verlaten richting het Westen. Het bezoek aan vulkanen staat op het programma. Een kakkerlak doet verwoeste pogingen het gif in de put te ontvluchten en loopt bijna over mijn voeten. Nu wordt er ineens gedanst op Spaanse muziek. De hosteliersvrouw komt in actie. De zoveelste dissonant. Alles kan hier. Het is nog maar half acht in de ochtend. Gelukkig, het leven bestaat uit dans en muziek. Dan………. verdwijnen we met een taxi in de straten van Guatemala. Blauwe en zwarte wolken uitlaatgassen doemen voor ons op. Vele nauwe straten door en na het zoveelste stoplicht worden we gedropt voor een parkeerplaats van de streekbus. Het is nog drie kwartier wachten. Postpakketten worden ingeladen. Even later mogen wij de bus in. Echter niet eerder dan na een beveiligingsactie van een bewapende beambte. Onze tassen worden met een detector doorzocht. Een glimlach van de beambte is het sein dat we erin mogen. We vinden een plek voorin de bus. Zo hebben we een goed overzicht. Zes uur later…. de priemende ogen van de hostelier komen weer voor mijn geestesoog. Na160 kilometer openbaar autokerkhof kom je in Quetzaltenango, Xela zeggen de Maya’s. Een illusie armer. Onze voorstellingswereld van Guatemala voorlopig aan diggelen.Geen weelderig oerwoud, doch kale heuvels met verdroogde akkers. Stenen en betonnen bouwsel vullen puisterig de hellingen van de bergen. Bomen, voor zover die er nog zijn hebben een bedenkelijke bruine kleur. Dennen zijn nog groen. Zij hebben de meeste overlevingskansen. De Apocalyps van Jared Diamond komt boven drijven. Is dit een herhaling van de ondergang van de maya’s? Hij schreef in een wetenschappelijk opgesteld boek over de ondergang van de Maya’s rond onze jaartelling. Overbevolking, schade van mensen door overbevolking aan het milieu en klimaatverandering bleken de oorzaken. Sinds november schijnt het hier niet meer geregend te hebben en de droge tijd moest nog beginnen. Gebrek aan ruimtelijke ordening en lange termijn visie doen de rest. We passeren Chichicastenango. Een gedenkwaardige plaats. Ximinez een Katholieke pastor heeft daar een vertaling gemaakt van de Popul Vuh. Het Heilige schrift van de Maya’s. Het is een mythisch historische tekst en kan beschouwd worden als een equivalent van het oude testament van de bijbel. Ximenez had gelukkig op tijd ontdekt dat het om een bijzonder epos ging en een kopie gemaakt. Het origineel en alle andere geschriften, tabletten en hiëroglyfen werden als heidens beschouwd en in opdracht van de Spaanse Katholieke kerk vernietigd.
Xela is als Guatemala City. Voor een bankgebouw worden twee vrouwen door agenten publiekelijk in gereedstaande 4-wheel drives gefrommeld. Overal zijn beveiligers, agenten en militairen. Zij bewaken de gebouwen, winkels en restaurants. Ze zijn zwaar tot licht bewapend. Een taxi brengt ons naar hostel Casa El Kolibri. Geen kolibries, geen plantengroei. De chauffeur leidt ons door nauwe steile straatjes en we eindigen voor een verveloze deur. De gang in, een binnenplaats naar onze kamer. Het is er in ieder geval schoon en we hebben een eigen badkamer. Nu eerst een biertje op het centrale plein en dan gaat Tineke een dutje doen. De vulkanen rijzen hoog boven de omgeving uit. Het belooft wat te worden. We spreken af bij een toeroperator de vulkaan de Santiaguito met een overnachting in een tent op de berg te beklimmen. Afgaand op wat men zegt moet het een hele belevenis zijn. Onze verwachting is inmiddels gelaten geworden!

• 04 Maart 2017 - 09:05

Eric Taanman:

RON!! je schrijft het beeldend en met humor. Zeer geschikt voor publicatie.
    Het wordt weer een bijzondere reis. Niet te veel verwachten kan de zalf zijn die het verzacht.
    groetjes van ons : Eric en Ineke.

• 04 Maart 2017 - 09:25

Petra:

Heel spannend en bijzonder,

• 04 Maart 2017 - 10:19

Anjo:

Prachtig beschreven Ron

• 04 Maart 2017 - 11:55

Joke:

Jullie zijn nog maar net weg, wat een verhalen, bijzonder!!!!

• 04 Maart 2017 - 13:01

Maarten En Anke:

Je hebt ons meegenomen in je verhaal, prachtig geschreven, alsof we er bij waren.
    Wij hopen voor jullie op een adembenemende tocht naar de vulkaan.

• 04 Maart 2017 - 16:28

Simon:

Ha Ron wat een heerlijk beeldend verhaal......ik ervaar het als een film die wordt getoond....prachtig ...dank je wel en natuurlijk ben ik alweer benieuwd naar jullie volgende ervaringen....lieve groet, Simon

• 04 Maart 2017 - 22:38

Wil:

In het logeerbed bij Helga lig ik je spannende verhaak te lezen. Geweldig. Liefs.

• 05 Maart 2017 - 11:00

Magda:

Ik sluit me aan bij de vorige reacties: echt weer een authentiek Ron-verhaal dat tot de verbeelding spreekt. We horen de volgende keer jullie verhaal 'in een tent op de vulkaan'. Tot dan.

Verslag uit: Guatemala, Quetzaltenango

op zoek naar oude culturen, kolibries en familie

Wij hopen een bijzondere en afwisselende reis te gaan maken.
Op 27 februari vertrekken we uit Nederland en op 4 juni landen we weer op Schiphol
Onze reis begint in Guatemala, waar we mogelijk een vulkaan zullen beklimmen, Maya ruïnes bezoeken en kolibries zien. Daarna door naar Yucatan (Mexico), waar we hopelijk Matty en haar hele familie zien aankomen varen. Dan vervolgt de reis naar Houston, waar we ongeveer een week vertoeven bij Linda en Christine. Wij reizen dan door naar Tucson en omgeving. Het gebied van oude culturen en niet te vergeten: kolibries ! Linda, Arno en Aidan komen een klein weekje later naar ons toe of wij naar hun. In de buurt van Bryce Canyon (Utah) bestaat de kans dat we Martin en Trudy (broer van Ron) zullen ontmoeten. Zij zijn op rondreis door de States en juist als wij daar zijn, zijn zij er ook. Toeval bestaat niet. Wij gaan vervolgens door naar Ohio, waar Matty woont. Matty wordt 70 jaar en dat wil ik (Tineke natuurlijk) meemaken! Ook in Ohio is een en ander te zien als het gaat om oude culturen. Vanaf Ohio gaan we zuidwaarts en overnachten ergens in Knoxville (Kentucky), waar Ron een kennis heeft wonen. Wij arriveren dan weer in Houston, alwaar we nog een paar dagen bij de familie van Ron zijn.
We vertrekken uit Nederland op 27 februari en op 4 juni landen we weer op Schiphol.